Pazar Yerleri Tercih Edilirken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekiyor?

E-Ticaret yaparken daha fazla satış yapmak ve bütçenizi doğru yönetmek için pazar yeri seçimi oldukça önemlidir. Dijitalleşmeyle birlikte e-ticaret sektörü, piyasaların önemli bir kısmını oluşturmaktadır. E-ticarete yeni başlıyorsanız doğru pazaryeri seçimi ile zaman kaybetmeden satış yapmaya başlayabilirsiniz. Pazar yeri seçiminde komisyon oranları, satıcıya sunulan olanaklar ve pazarlama stratejileri oldukça önemlidir. Pazar yeri tercih edilirken nelere dikkat edilmesi gerekiyor, gelin yakından bakalım.

Hangi Kategorilerde, Hangi Pazar Yerleri Seçilmeli?

E-Ticarete başlarken satış ağınızı genişletmek ve hedeflediğiniz satışları gerçekleştirmek için Pazaryerini doğru seçmelisiniz. Ürünlerinize ve hedef kitlenizdeki kullanıcıların bulunduğu platformları tercih etmek satışlarınızın kısa sürede satılmasını sağlar. Sattığınız ürünleri, satış modelinizi, piyasa fiyatlarını, rakiplerinizi detaylı olarak incelemelisiniz. Ürünleriniz için hangi kategorilerde, hangi pazaryeri seçilmeli?

Yerli pazar yerlerinden Hepsiburada, Trendyol, global pazar yerlerinde ise Amazon, Shopify üzerinde farklı kategorilerde ürünler satılmaktadır. Teknolojik ürünler, ev eşyaları, aksesuar, giyim gibi farklı kategoriler bulunmaktadır. El yapımı, giyim, hediyelik ürünler ve ikinci el eşyalar için ise Etsy, Çiçeksepeti pazar yerleri tercih edilebilir. Ürünlerinize ve hedef kitlenizdeki kullanıcıların bulunduğu yere göre seçiminizi yapmalısınız.

İlginizi Çekebilir: Pazar Yerlerinde Mağaza Açmak İsteyenler İçin 5 Önemli Adım

Pazar Yerleri Komisyon Oranları Nelerdir?

Pazar yerlerinde komisyon oranları, ürünlerin kategorisine ve satış yöntemine göre değişmektedir. Stoksuz ve stoklu e-ticaret satışlarında pazar yerlerinin komisyonları da değişiklik göstermektedir.

  • Amazon komisyon oranları, kategoriye bağlı olarak %6 ile %20 arasında değişmektedir.

  • Etsy komisyonları %5 işlem ücreti, %6,5 + 3 TL standart ödeme ve 0,20 dolar listeleme ücreti almaktadır.
  • Shopify, her işlem için %2,4 komisyon almaktadır.
  • Hepsiburada, Trendyol ise kategorilere göre %5 ile %20 arasında komisyon almaktadır.

Komisyon hesaplamalarında yurtiçi ve yurt dışı satışlarınızda ödemeniz gereken vergileri de hesaplamanız gerekir. Yurtdışı satışlarında gümrük kanunları kapsamında vergi alımı söz konusu olsa da mikro ihracatta %50 oranında vergi muafiyeti bulunmaktadır.

Pazar Yerlerinin Satıcılara Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Pazar yerlerinde satış modelinize ve sattığınız ürün kategorisine göre sunulan avantajlar bulunmaktadır.

  • E-ticaret sitesi üzerinden satış yapmak oldukça maliyetlidir ve uzun zaman alır. Yerli ve global pazaryerlerinde satıcı hesabı açmak, oradaki müşteri potansiyelinden faydalanmanızı sağlar.

  • Online pazar yerleri, markanızı tanıtmanıza ve e-ticaret sitesi kurmadan satış yapmanızı sağlar.
  • Farklı şehirlerde ve ülkelerdeki müşterilere ürün satmanızı sağlar.
  • Stoklu e-ticaret yaptığınızda pazaryerlerinin depolarından faydalanabilir ve lojistik maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.
  • Pazar yerlerinde satış yapmaya başladığınızda düşük bütçeler ayırarak büyük kitlelere ulaşabilirsiniz.
  • Marka bilinirliğini arttırmak için online pazaryerleri oldukça avantajlıdır.

Pazar yerlerinin Müşteri Hizmetlerinin Satıcı İçin Önemi

E-Ticaret yaparken müşteri memnuniyetini arttırmak ve sorunları kısa sürece çözmek markanız için oldukça önemlidir.  Web siteniz üzerinden satış yaptığınızda müşterilerinin sorularına ve sorunlarına kısa sürede cevap vermeniz gerekir. Pazar yerinde satış yaptığınızda müşteriler, sorunla karşılaşırsa müşteri hizmetlerini arayabilir. Bu sayede müşteri memnuniyetini arttırabilir, zamanınızı daha verimli kullanabilirsiniz.

Kendi web sitenizde müşteriyle hızlı iletişim kurmadığınızda müşteriyi kaybetme olasılığınız oldukça fazladır. Pazar yerlerinin müşteri hizmetleri, satış sonrası desteği, kargoyla ilgili, iade ve değişim taleplerini kısa sürede karşılayabilir. Aktif olmadığınız zamanlarda müşterileriniz, müşteri hizmetleriyle iletişim kurabilir.

İlginizi çekebilir: Amazon'da Satışa Nasıl Başlanır? Dikkat Etmeniz Gerekenler

Pazar Yerlerinin Reklam Stratejileri Ve Satıcıya Faydası Nelerdir?

Pazar yerleri, geleneksel ve dijitalde reklam vermeye devam ederken kullanıcı sayıları oldukça fazladır. Platformlar satıcılardan aldıkları komisyonların belirli bir bölümü tanıtım ve reklam kampanyalarına ayırır. Pazar yerlerinin müşterilerinden faydalanmak ve kısa sürede satış yapmak için online pazaryerlerini tercih edebilirsiniz. Pazar yerleri satış yöntemine ve satıcı hesabına göre farklı reklam seçenekleri sunmaktadır.

E-ticaret sitenizi üst sıralara çıkarmak oldukça zorken düşük bütçelerle diğer satıcı hesaplarının önüne geçebilirsiniz. Düşük reklam bütçeleri, ücretsiz kargo ve değişim, kapıda iade, hızlı teslimat gibi seçeneklerle de platformlar satıcılara avantaj sağlamaktadır.

Pazar yeri seçimi hakkında bilmeniz gerekenleri foving olarak detaylı olarak anlatmaya çalıştık. Online pazar yerleri hakkında daha fazla bilgi almak için hizmetlerimizi inceleyebilirsiniz. 

Hizmet Yayınlama Talep Oluşturma