E-ticarette Pazaryerleri Avantajları ve Dezavantajları

E-ticaret, günümüzde oldukça popüler sektörlerden bir tanesidir. Teknolojinin ve internet ağlarının gelişmesiyle birlikte e-Ticaret ile dünyanın her tarafına ürün satışı yapılabilmektedir. Markalar, işletmeler, girişimciler e-ticaretin avantajlarından faydalanabilir.

Web sitesi açarak ya da popüler pazar yerlerinde satıcı hesabı oluşturarak online satış yapmaya başlayabilirsiniz.  E-Ticarette pazar yerleri avantajları ve dezavantajları nelerdir, yazımızın devamında detaylı olarak inceleyeceğiz.

Hangi Pazaryerlerine Kaydolabilirsiniz?

Ülkemizde ve globalde hizmet verebilmek için popüler pazar yerlerinden birinde satıcı hesabı oluşturarak satış yamaya başlayabilirsiniz. Pazar yerlerinde bulunan milyonlarca kullanıcı sayesinde daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. Kendi web sitenizde satış yaparken pazar yerlerinde de satıcı hesabı oluşturabilirsiniz.

Hepsiburada, Trendyol, N11 gibi yerel pazar yerlerinde veya Amazon, eBay, Etsy gibi global pazar yerlerinde satış yapabilirsiniz. Ürünlerinizin kategorisine, iş modeline ve lojistik süreçlere göre satış platformunu seçebilirsiniz.

Amazon, her bütçeye uygun farklı iş modellerine sahiptir. Arbitrage, stoksuz e-ticaret gibi farklı iş modellerini tercih edebilirsiniz. El yapımı ürünler için Etsy platformu daha uygundur. Bu sebeple ürünlerinize ve hedef kitlenizdeki kullanıcıların hangi platformda daha yoğunlukta olduğuna bakarak seçimizi yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Amazon Ve Etsy Arasındaki Farklar Ve Avantajları

Pazaryerleri Avantajları Nelerdir?

Online pazar yerleri e-ticarete yeni başlayanlar için oldukça avantajlıdır. Pazar yerlerinin satıcılara sağladığı avantajları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Satış yapmaya başlamak için e-ticaret web sitesi kurmanıza gerek kalmaz.
  • E-ticaret sitesi kurarak satış yapmak istediğinizde sitenize kullanıcı trafiği çekene kadar zaman kaybedersiniz.
  • Ürün ve hizmetlerinizi farklı şehir ve ülkelere satma imkânı verir.
  • Düşük bütçeniz varsa Dropshipping ve benzeri stoksuz e ticaret iş modelleriyle satış yapmaya başlayabilirsiniz. Bütçenize göre farklı iş modellerini tercih edebilirsiniz.
  • Pazar yerlerindeki kullanıcı trafiğini kullanarak kısa sürede ilk satışlarınızı yakalayabilirsiniz.   

Pazaryerlerinin Dezavantajları Nelerdir?

Online pazar yerleri, kullanıcı trafiği ve kullanım kolaylığı açısından pek çok avantaj sağlamaktadır. Bunlarla beraber pazar yerlerini tercih eden satıcıların karşılaşabileceği bazı dezavantajlı durumlar bulunmaktadır. Bunlar;

Yerli ve global pazar yerlerinde sattığınız ürün veya hizmet karşılığında pazar yerine komisyon ödersiniz. Komisyonlar ve ödenen ek ücretler platformlara göre değişirken ortalama komisyon oranı %20’dir.

E-ticaret platformlarında hesap oluşturmak oldukça kolay olduğu için herkes hesap açabiliyor. Dezavantajlarından birisi de rekabetin fazla olmasıdır. Yeni satıcıların ve yıldız puanı yüksek satıcıların arasındaki rekabet oldukça fazladır. Fiyatlandırmalar, kampanyalar ve satıcı hesabı iyi analiz edilmelidir.

Her platform kendi içerisinde bazı kurallara sahiptir. Satıcılar, online pazar yerinde satış yaparken satıcı politikalarına dikkat etmelidir. Özellikle Amazon kullanıcı odaklı bir platform olduğu için Amazon’daki satıcılar daha çok suspend sorunuyla karşılaşmaktadır.

Hangi İşletmeler İçin Uygundur?

E-ticaret sektöründe kendi web siteniz üzerinden veya online pazar yerlerinde hesap açarak satış yapabilirsiniz. Bilinen marka ve işletmelerin ürünleri popüler pazar yerlerinde satılmaktadır. Peki, hangi işletmeler için uygundur?

Online pazar yerlerinde farklı e-Ticaret iş modelleri bulunmaktadır. Bu iş modelleri pek çok kişinin online satış yapabilmesini sağlar. İşletmeler, satışlarını ve marka bilinirliğini arttırmak için farklı platformlarda satış yapmaktadır.

Girişimciler, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler e-ticareti pazar yerlerinde yapabilir. Düşük bütçesi olanlar için Dropshipping gibi stoksuz e-ticaret modelleri, bütçesi olanlar için Arbitraj, Amazon FBA gibi stoklu e-ticaret modelleri daha uygundur.

İlginizi çekebilir: E-ticaret Sitesini Açmadan Önce Dikkat Etmen Gerekenler

Kendi E-ticaret Siteniz Mi Yoksa Pazaryerleri Mi Kullanmalısınız?

Online olarak ürün veya hizmet satmanın farklı yolları bulunuyor. Kendi e-ticaret sitenizi kurabilir veya online pazar yerlerinde mağaza açarak satış yapabilirsiniz. E-ticaret sitenizde satış yaparken pazar yerinde de satış yapmaya devam edebilirsiniz.

Online pazar yerlerinde satış yapmaya başlamak için bütçenizin yüksek olmasına gerek yoktur. Düşük bir bütçeyle daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz. E-ticaret sitesinin altyapısını kurmak, ödeme yöntemlerini ayarlamak daha fazla zaman ve para ayırmanıza neden olur.

Online pazar yerinde satış yapmaya başladıktan sonra kendi marka bilinirliğinizi arttırmak ve müşterilerin güvenini kazanmak için kendi e-ticaret sitenizi açabilirsiniz. Satıcı hesabınız herhangi bir sebepten kapandığında kendi sitenizden satış yapmaya devam edebilirsiniz.

E-ticarette pazaryerleri avantajları ve dezavantajları hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştık. E-ticarette yeniyseniz daha fazla bilgi ve destek almak için foving hizmet ilanlarını inceleyebilirsiniz.

Hizmet Yayınlama Talep Oluşturma