Amazon'da Satış Yapabileceğiniz İş Modelleri

Amazon, dünyanın en büyük pazar yerleri arasında üst sıralarda yer almaktadır. Amazon, 180’den fazla ülkede hizmet verirken 304 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı bulunmaktadır. Amazon’un her ülkede bu kadar popüler olmasının neden farklı iş modelleriyle her satıcının Amazon üzerinde satış yapabilmesidir.

Amazon arbitraj, Dropshipping, Private Label ve Amazon FBA satış modelleri, farklı bütçeye sahip satıcıların Amazon üzerinde bir mağaza açabilmesini kolaylaştırmaktadır. Amazon’da satış yapabileceğiniz iş modelleri hakkında daha fazla bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Amazon Dropshipping İş Modeli

Amazon Dropshipping iş modeli, stoksuz e-Ticaret olarak bilinmektedir. Amazon Dropshipping iş modelinde listelenen ürünlerin stok tutulmaz. Kullanıcılar listelediğiniz ürünlerden birini sipariş verdiğinde tedarikçi veya başka bir satıcıdan ürünü alıp müşteriye ulaştırırsınız.   

Dropshipping ve Retail Arbitraj iş modelleri Amazon’da e-Ticarete başlamak isteyen girişimciler, küçük işletmeler tarafından tercih edilmektedir. Ürünler için stok tutulmaması, depolama, kargolama gibi süreçlerin olmaması, Amazon Dropshipping modelini popüler hale getirmektedir. 

Düşük sermaye ile e-Ticarete başlayanların tercih ettiği bir iş modelidir. Dropshipping, karlı bir iş modeli olarak görülse de uzun vadeli değildir. Amazon Dropshipping yaparken suspend sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Amazon için müşteri memnuniyeti çok önemli olduğu için herhangi bir sorundan satıcı hesabınız askıya alınabilir. Dropshipping iş modelinde, suspend riskini minimuma indirmek için alanında uzman danışmalar ile çalışmak faydalı olacaktır.

Satış sonrasında hesabınıza bakiyenin aktarılması 14 gün sürmektedir. Bu süre boyunca yeni siparişleri karşılamanız ve nakit akışını sağlamanız gerekir. Yeni siparişleriniz için bütçe ayırmadığınızda Amazon sipariş gecikmesinden dolayı hesabınızı askıya alabilir. E-Ticaret’e az sermaye ile başlamak istiyorsanız bu iş modelini tercih edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Amazon Dropshipping Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Amazon FBA- Private Label İş Modeli

Amazon FBA- Private Label iş modeli, uzun vadede satış yapmanızı ve marka oluşturmanızı sağlar. Amazon FBA (Fulfilment by Amazon) iş modeli, ürünleri toptan olarak alıp Amazon depolarına gönderirsiniz. Ürün siparişi geldiğinde Amazon depolarındaki ürünleriniz Amazon tarafından hazırlanarak adrese gönderilir.

FBA- Private Label modelinde, kargo, iptal, iade ve paketleme işlemleriyle Amazon ilgilenir. Listelediğiniz ürünleri kendi etiketinizle satarak markanızı tanıtmak istiyorsanız FBA- Private Label iş modelini tercih edebilirsiniz. Amazon, FBA modelini desteklediği için farklı konumlarda kendi depolarını açmaktadır.

Ürünleri toptan aldığınız için tedarikçinizle pazarlık yapabilir ve ürünlerin birim maliyetini düşürebilirsiniz. FBA- Private Label iş modelinde satış yapabilmek için uzun süre bekleyebilirsiniz. Satış yapmaya başladığınızda markanızı daha fazla tanıtabilir ve yeni müşterilere ulaşabilirsiniz. Amazon FBA iş modelinde, satıcı hesabınızın suspend olma durumu daha düşüktür.

Amazon Wholesale İş Modeli

Amazon üzerinde satış yapan üçüncü taraf satıcıların %26’sı Amazon wholesale iş modelini tercih etmektedir. Amazon wholesale iş modelinde satıcılar markalı ürünleri toptan olarak üreticiden, tedarikçiden ya da distribütörden alırlar. Elektronik ürünler, mutfak araçları ve oyuncaklar en çok satılan ürünler arasında yer almaktadır.

Wholesale iş modelinin diğer iş modellerinden farkı markalı ürünlerin satın alınıp satılmasıdır. Ürünlerin daha ucuza gelmesi için toptan alım yapılır. Satıcıların özel etiket yapmasına ve yeni ürün listelemesine gerek yoktur.

Wholesale iş modelinde sipariş verilen ürünler, Amazon depolarına gönderilir. Bu yönüyle FBA- Private Label iş modeline benzemektedir.

Amazon’da E-Ticarete yeni başlıyorsanız kullanıcıların hali hazırda kullandığı ve tükettiği yerleşik markaları satabilirsiniz. Reklam ve pazarlama maliyetlerini ortadan kaldırır ve ilk satışınızın yapılma süresi daha kısadır.

Amazon Wholesale iş modeli ile satış yapan rakiplerinizle aranızda rekabet olacaktır. Bu yüzden distribütörlere ve tedarikçilere iyi bir teklif vermelisiniz. Stoklu bir satış modeli olduğu için belirlediğiniz ürünleri toplu olarak sipariş vermeniz gerekir.

İlginizi çekebilir: Wholesale ve Arbitrage Nasıl Yapılır? Avantajları Nelerdir?

Amazon Online- Retail Arbitraj İş Modeli

Amazon Retail arbitraj iş modeli, fiziksel olarak tek bir ürünü satın alıp Amazon hesabınızda satma işlemi olarak bilinmektedir. Amazon online- retail arbitraj iş modeli, farklı web sitesi ve mağazalarda ürünleri bularak tekli satın alma işlemi olarak yapılmaktadır.

Amazon satıcıları, farklı pazar yeri platformları, alışveriş merkezleri ve markalar çeşitli kampanyalar ile ürünleri daha ucuza satmaktadır. Örneğin, online mağazada 5 dolara bir ürün bulduğunuzda bunu satın alıp Amazon hesabınızda 20 dolara satabilirsiniz.

Private Label iş modelinde ürünü satın aldıktan sonra değiştirmeniz ve kendi logonuzu eklemeniz gerekirken Retailer Arbitraj modelinde değişiklik yapmanıza gerek yoktur. Bununla birlikte ürünleri toptan almanıza gerek yoktur ve her satın alımda farklı satıcıyı tercih edebilirsiniz.

Dropshipping modelinde herhangi bir stok tutulmazken Retail Arbitraj iş modelinde ürünü satın aldıktan sonra listeye eklemeniz gerekir. Daha düşük maliyetli olarak Retailer Arbitraj ve Dropshipping iş modelleri tercih edilmektedir. Satın aldığınız ürünleri satıcı hesabınızda listelediğiniz için ürünün tedarikinde gecikme yaşamazsınız.

Amazon üzerinde yapabileceğiniz iş modellerini sizler için listeledik. Dünyanın en büyük e-Ticaret pazar yerlerinden bir tanesi olan Amazon üzerinde bütçenize ve satış hedeflerinize göre farklı satış modellerini tercih edebilirsiniz. Hesabınızın açılışından kargolama sürecine kadar yapılan her işlemde destek almak için foving.com hizmetlerini inceleyebilirsiniz.

Hizmet Yayınlama Talep Oluşturma